Loading...

Скобар

Chondrostoma nasus

BACK
ProductS
Наименование на риба : Скобар
Латинско име : Chondrostoma nasus
Добавен на : 2024-11-22

Информация за Скобар

Скобар е сладководна риба от семейство Шаранови, широко разпространена в реките на Европа и особено често срещана в българските водоеми. Тя е типичен представител на речните стада, който предпочита течащи, бистри води с неравно, чакълесто или глинесто дъно и добър кислороден баланс. Най-често се среща в средното и долното течение на големите реки, но при благоприятни условия се установява и в по-малки притоци, както и в някои чисти язовири с подходяща структура на дъното. Скобарът достига дължина до 50 см и тегло между 1 и 1,5 кг, като изключително рядко се срещат екземпляри, достигащи 2 кг. Тялото му е издължено и леко странично сплеснато, а тази форма го прави отличен плувец, способен да се справя с теченията на бързите реки. Гръбната част на тялото е леко извита, което придава характерна стройна линия, особено изразена при по-едрите екземпляри. Цветът на скобара е сребрист, със сравнително едри люспи, които отразяват светлината и го правят забележим в чистите води. Гръбната перка е оцветена в опушено сиво, докато грудните, коремните, аналната и опашната перка имат оранжево-жълтеникав оттенък – контраст, който често служи като отличителен белег на вида. Тази цветова комбинация, съчетана с формата на тялото, прави скобара лесно разпознаваем дори и за начинаещите рибари. Най-забележителната анатомична особеност на скобара е устата. Тя е разположена в долната част на главата, силно изтеглена назад спрямо върха на заострената муцуна. Долната устна е твърда и остро оформена, наподобяваща длето – приспособление, с което скобарът стърже водорасли и други обраствания от камъните и скалите по дъното. Това поведение е много характерно за вида. Поради необичайното ѝ разположение, рибата често е наблюдавана как се обръща настрани или дори леко нагоре с корема, за да достигне хранителните източници. Храненето на скобара е ориентирано основно към растителна храна, като водорасли и други прикрепени микроскопични организми, но не пренебрегва и животински компоненти като ларви на насекоми, червеи и дребни безгръбначни. През различните сезони рибата адаптира диетата си според наличността на храна, като през пролетта и есента приема повече животинска храна, докато през лятото – растителна. Скобарът е стадна риба, образуваща групи от индивиди с почти еднакви размери. Тази особеност се дължи както на социалното поведение на вида, така и на естествения подбор – по-едрите риби не се смесват с по-дребните. Стадата обикновено се задържат в по-дълбоките и спокойни участъци на бързеите, където могат да се укрият и хранят безопасно. При смяна на сезоните и нива на водата, те мигрират в търсене на подходящи условия. Скобарът е ценена риба както за спортен, така и за любителски риболов, като най-често се улавя с плувка и червей или тесто, особено в по-дълбоките и бавни участъци на реките. Освен с вкусното си месо, скобарът привлича вниманието и със своето поведение в течението – енергичен, предпазлив и трудно уловим без точната техника.